T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / ALAŞEHİR - Alaşehir Yeşilyurt Gürbüz Altın Çok Programlı Anadolu Lisesi

Bölümlerimiz

OKULUMUZDAKİ PROGRAMLAR VE ALANLAR

1- ANADOLU LİSESİ

2- ANADOLU MESLEK PROGRAMI

   • MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

   • ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI




       1- ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI:  














 

     


         Mesleki Eğitim ve Öğretim   Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan biri.

       Elektrik-Elektronik teknolojisi sektörü, küresel düzeyde hızla değişen   pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir.   Bu özellikleri nedeniyle Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak   ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel   planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde   rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması   ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

         Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi   gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında   Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında;

  • Bobinajcılık       
  • Büro makineleri teknik servisi       
  • Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü (MEVCUT DAL)     
  • Elektrikli ev aletleri teknik servisi       
  • Elektromekaniktaşıyıcılar bakım ve onarımı       
  • Endüstriyel bakım onarım
  • Görüntü ve ses sistemleri       
  • Güvenlik sistemleri       
  • Haberleşmesistemleri       
  • Otomasyonsistemleri       
  • Yüksek gerilim sistemleri dallarında öğretim programları hazırlanmıştır.

        Türkiye'de elektrik-elektronik sektöründe bu dalların öğretim programlarının   hazırlanarak eğitimine başlanması,   sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı   düşünülmektedir.

        Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında   Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı öğretim programının hazırlanmasında, Millî Eğitim   Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları   ve meslek elemanları ile işbirliği içinde çalışılmıştır.

        Bu doğrultuda Elektrik-Elektronik Teknolojsi alanı ve altında yer alan   mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim   olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.  

      


       












2- MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI:

















        Muhasebenin Önemi:  Ülkemizde muhasebecilik alanındaki kurallar ve      meslekî standartlar yasalarla düzenlenmiştir. Muhasebe ile ilgili ilk      kanunumuz Mustafa Kemal ATATÜRK zamanında çıkartılmış olan 26/05/1927      tarih ve 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu'dur. 3568 sayı ve      01/06/1989 tarihli Kanun ise serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci ve      malî müşavirlik, yeminli malî müşavirlik unvanlarına meslek içerisinde      kademelendirme getirmiştir. Anadolu ticaret meslek lisesi ve ticaret      meslek lisesinden mezun olanlar kanunda belirtilen şartları yerine      getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler. Bu meslek elemanlarının      yanı sıra alandaki ara kadrolarda muhasebe ofis elemanları ve yardımcı       muhasebe elemanlarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde muhasebecilik      ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, yeni kanunların yürürlüğe      girmesiyle alandaki mesleklerin saygınlığı giderek artmıştır. Ayrıca, bu      konu ile ilgili kanunlarımız AB standartları ve gelişmiş ülkelerdeki      uygulamaları içerecek şekilde genişletilmektedir.

       

         Muhasebe, tüm iş alanları ile ilişkili bir alandır. Dev      holdinglerden bakkal dükkânlarına kadar tüm işletmelere hizmet veren bu      alan uzmanlık gerektiren iş ve işlemleri içermektedir. Bir işletmenin      gelir gider dengesi ne kadar iyi olursa olsun, muhasebe işlemleri düzenli      yürütülmüyor ve kayıtları sağlıklı şekilde tutulmuyorsa o işletmenin uzun      ömürlü olması mümkün değildir. Günümüzde işletmelerin başarıları ve      çalışma performansları da doğrudan muhasebe bilgileri üzerinden      değerlendirilmektedir.

         Muhasebe işlemleri işletmelerin kendi bünyesinde ve bağımsız      muhasebe büroları tarafından yapılmaktadır. Bir işletmenin muhasebe      kayıtlarının tutulmasından günlük gelir gider defterlerinin işlenmesine,      sigorta primlerinden vergilere kadar birçok konuyu kapsamaktadır.       İşletmelerin fatura işlemlerinin yanı sıra ücret bordroları, bildirge ve      beyanname gibi çeşitli ticarî belgelerin düzenlenmesi işi de muhasebe      birimleri tarafından yürütülmektedir. Alacak ve ödeme takvimlerinin takip      edilmesi de doğrudan muhasebe alanı ile ilişkilidir. Muhasebe bürolarının       "defter tutulması" işlevinin dışında, hizmet verilen kişilere, kurumlara      doğru ve zamanında bilgi akışı sağlamak gibi önemli bir görevi, çalışma      modeli vardır.

          Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de beyanname, vergi ödeme ve      kayıt gibi muhasebe işlemleri yasalarla belirlenmiş takvimlere göre      yapılmaktadır.Dolayısıyla bu işlemlerin yoğun olarak yürütüldüğü      dönemlerde alanda bir hareketlilik yaşanmaktadır.

          Ticaret hayatının sürekli geliştiği günümüzde işletme      sayıları da giderek artış göstermektedir. Bu işletmelerin tümünde      muhasebe işlemleri yapıldığına göre muhasebecilik meslekleri de önemini      ve geçerliliğini hiçbir zaman yitirmeyecek alanların başında gelmektedir.
Muhasebe Alanı Muhasebe elemanı; muhasebede yapılan her türlü iş ve işlemleri analiz ve      yorum aşamasına kadar yapabilen nitelikli meslek elemanıdır.

         

 

 







      MESLEK ELEMANLARININ GÖREVLERİ:

              • İş planı yapmak,

              • İş güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uymak,

              • Tahsilât ve ödemeleri yapmak,

              • Muhasebe ile ilgili defter ve belgeleri düzenlemek, kaydetmek,

              • Bilanço ve diğer malî tabloları düzenlemek,

              • Vergi Dairesi, SSK, BAĞ-KUR ve Bölge Çalışma Müdürlüğü ile ilgili      işlemleri yapmak,

              • Muhasebe ile ilgili iş ve işlemleri raporlama ve yorumlama aşamasına      getirmek,

              • Meslekî gelişim ile ilgili etkinliklere katılmaktır.


          MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER:

               • İş ahlâkına sahip,

               • Dikkatli,

               • Etkili ve güzel konuşan,

               • Güler yüzlü,

               • İnsan ilişkilerine özen gösteren,

               • Ekip çalışmasına uygun,

               • Yeniliklere açık kişiler olmalıdır.


           EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI:


             Meslekî eğitim lise düzeyinde Anadolu ticaret ve ticaret meslek liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine sınavsız geçiş yaparak ön lisans  düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilir.

             Lise eğitiminden sonra ÖSYM´nin yapacağı sınavda başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilir.

             Meslek elemanları ayrıca, 3568 sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, malî müşavir, yeminli malî müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilir.



           ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:


             Muhasebe elemanları genellikle büro ortamında çalışır. Temiz      büro ortamlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebede kullanılan bildirge ve beyannameler günlük olduğundan, vergilendirme ve diğer yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.


          KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:


             Muhasebe elemanları; işletme defteri, hesap defteri, günlük defter, büyük defter, hesap makinesi ve muhasebe ile ilgili bilgisayar programlarını kullanır.

          İLİŞKİLİ MESLEKLER:


             Meslek elemanları, maliye lisans eğitimi alıp malî müşavir, yeminli malî müşavir olabilir.


         İŞ BULMA İMKANLARI:


           Bu alanda meslekî eğitim almış muhasebecilerin iş bulma imkânları fazladır. Muhasebe elemanları muhasebe ve malî müşavirlik bürolarında, sigortacılık ve finans kuruluşlarının ilgili bölümleri ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilir. Ayrıca her türlü kuruluşun malî işlerle ilgili bölümlerinde görev alabilirler.

           Bilgi birikimine sahip, deneyimli ve iş disiplini kurallarına uygun çalışan muhasebeciler yüksek ücret alabilir.        

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.02.2013 - Güncelleme: 09.03.2022 14:21 - Görüntülenme: 1927
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Bölüm,